Gemeentelijk Lyceum Rijswijk

Gemeentelijk Lyceum Rijswijk. Van Vredenburchweg 162a, voorbij het spoor (Den Haag HS richting Delft).

Wat vooraf ging aan die school, was uiteraard de lagere school. In eerste instantie zat ik daar op de St. Willibrordusschool en ik begon daar al rap met spijbelen. Deels door een kwal van een schoolmeester, deels omdat ik een instelling had "met zo weinig mogelijk moeite het net redden". Ik ging in plaats van naar school, naar zaken die me interesseerden. Vliegveld Ypenburg, de haven van Rotterdam. De smoes was altijd "dat ik ziek was" en blijkbaar was de schoolcontrole niet erg gedegen, dus ik spijbelde me wezenloos. Totdat mijn vader, rector aan het GLR, mijn naam miste op de lijst van waarschijnlijke personen die naar zijn school zouden gaan. Vervolgens kwam de aap uit de mouw, ik werd van die school afgehaald en naar School D - Nicolaas Beetsschool - getransferd onder de bezielende leiding van schoolhoofd Klaren. Dat was er nog eentje die zo ongeveer met de krawats rondliep dus je liet het wel uit je kop. Uiteindelijk haalde ik redelijk mijn 6e klas.

Het noodgebouw in 1958, op de achtergrond nog een goederentrein richting Den Haag. De witte/cremekleurige Eend is van aardrijkskundelerares Van Sandwijk. Foto via leerling van het eerste uur Paul Karis

Het GLR was gestart met leerjaar 1958-1959, ik dacht met drie klassen in een witte noodbehuizing in L-vorm, met de lange poot parallel aan de weg. Mijn vader was er de nieuwe rector, vandaar dat we in 1958 van Wageningen naar Rijswijk verhuisden. In augustus 1960 ging ik er zelf ook naartoe, klas 1a.

We woonden aan de Nassaukade (in het oude Rijswijk), aan de Vliet. Dat was een takkeneind om op school te komen, dwars door Rijswijk Centrum en dan de hele Van Vredenburchweg af, tot over het spoor. Nog met een handbediende spoorwegovergang incl. wachtershuisje. Nu ligt daar als ik het goed heb het Kruisvaarderspark.

Aan de overkant van die weg (ter hoogte van de school) lag een voormalig volkstuintjescomplex, wat inmiddels verlaten was, maar de planten en struiken woekerden er flink en er lagen nog allemaal paadjes. Favoriet om in de pauzes rond te scharrelen of om voor de biologielessen bladeren te verzamelen. Een eindje verderop had je voor zover ik me kan herinneren Overvoorde, een park rond een oud landhuis waar ook de toenmalige BB zijn oefenterrein had met oude ruines (en zelfs in 2011 is dat terrein nog als oefenterrein in gebruik, zie ik op Google Earth). Ook daar ging je wel in de pauzes heen. Voor de rest lag het hele zootje nog midden in de oude weilanden maar op termijn moesten daar enorme aantallen woonhuizen gaan komen dus het gemeentebestuur had een vooruitziende blik gehad. Bovendien lagen de haagse wijken Moerwijk en Spoorwijk er ook niet zo ver vandaan.

In de eerste klas was ik echt nog een jochie. Er zaten ook oudere leerlingen in, o.a. ook omdat ze niet over waren gegaan en dus alleen daarom al ouder waren. Frans Vonk, zoon van de leraar Vonk (wiskunde) was er zo één. Ik kwam op school samen met Theo van Leeuwen en we zijn er ook samen weer afgegaan, na de derde HBS. We bleven de hele tijd in de zelfde klas, we bleven samen zitten of we gingen samen over. Vrienden, tot nog een tijdje dat we allebei al een baan hadden.

Klas 1a, 1960-1961:

Linksboven Theo, 3e van links Wil de Vogel, 4e van links Kees van Eennennaam, 5e van rechts John v/d Kuijl, 4e van rechts Frans Vonk

Middelste rij geheel links Pim de Roos? 2e van links Daan Sterken?, 3e van links ikke, 5e van links Peter van Laar, 3e van rechts Marijke Kooiman

Onderste rij 1e meisje van links Josien Waisfisz (?), 2e van rechts Ellen-Noor Borsboom?

Tja, ik bleef al gelijk in de eerste klas zitten. Dus moest ik 'm overdoen en inmiddels heb ik ook de klassefoto van wederom klas 1a, maar in het volgende schooljaar 1961-1962:

Daar gaan we dan maar weer: bovenste rij 3e van links Emmy Schut, 5e van links Ingrid. Middelste rij: links Ineke Tuyl, dan Elsenoor Schoonhoven (zo zit ze in mijn kop maar ik kan het best fout hebben), dan 4e van links mijn danspartnertje, daarnaast Hugo (zie laatste klassefoto), 2e van rechts Carla van Meteren? Onderste rij 2e van links ondergetekende (gauw de bril ff afgezet; wat had ik een hekel aan dat ding!), 4e van links Daan Sterken, 5e van links Theo van Leeuwen.

Zoon van de rector zijn had meer nadelen dan voordelen. Nadelen: je behoorde het lichtend voorbeeld te zijn. Slechte cijfers en de leraren vertelden het direkt aan pa. Slecht gedrag en idem dito. Mijn instelling was trouwens nog onveranderd: "met zo weinig mogelijk moeite het net zien te redden"...

Voordelen: pa kon nog wel eens iets regelen bij lerarenvergaderingen over “overgaan” en pa had ook voorkeuren voor leraren en leraressen. Zo was mej. Haitsma (geschiedenis), door de leerlingen “Big” gedoopt omdat ze een nogal roze biggenkoppie had, nou niet zijn favoriete docente en dat wilde Holleman Jr. natuurlijk wel exploiteren. Ze was favoriet om bij te spoken, want orde houden kon ze al helemaal niet.

Dinsdag bij de geschiedenisles (en op dinsdag had je altijd je tas VOL met boeken):

“Louis, pak je tas uit!” De hele tas uitgepakt en uitgestald op mijn tafel, met het geschiedenisboek bovenop.

“Louis, doe die boeken weer terug in de tas”, dus het geschiedenisboek ging als eerste weer de tas in. Big, inmiddels hoogrood aangelopen “nee, dàt boek niet natuurlijk!”

Ze was de enige niet waar de leerlingen er een potje van maakten. Fameus was ook mijnheer Reitsma (aardrijkskunde). Die interesseerde het waarschijnlijk zelf ook geen bal, want het was altijd chaos bij die lessen. Als je dan wat instemmend ja en nee zat te knikken bij zijn verhaal kwam ie van zijn podium af, ging een eindje voor je op een tafel zitten en je kreeg gewoon privéles. De rest van de klas knalde intussen keiharde proppen op het bord, smeet vliegtuigjes door de klas of wat dan ook. Bij toerbeurt deden we allemaal wel eens “privéles” zodat de rest vrij spel had.

Ooit (in klas 3A, dat moet in 1963, 1964 of 1965 geweest zijn) maakte ik een tekening in de klas van Reitsma, die het altijd over " boeiende zaken" had":

Reitsma droeg ook een hoed, net als leraar Eggermont (latijn/grieks/oude geschiedenis). In de pauzes deden de leraren beurtelings “corvee” op het schoolplein, met name om op goed gedrag en niet roken te letten. Nou weet ik niet meer of het Reitsma of Eggermont was, maar een keer liep één van hen corvee te doen, uiteraard met de hoed op het hoofd. Op een gegeven moment had een leerling een broodkorst in zijn hoedrand gelegd en hij had het dus niet in de gaten en liep vrolijk rond te paraderen en overal hoorde je gelach. De arme man…

Mijnheer Vonk had ook wel een leuke. Bij repetities liep ie onophoudelijk tussen de rijen tafels door de klas op en neer en als ie iemand op spieken betrapte zei ie “Ieder voor zich en God voor ons allen”, compleet met zachte G. Dat was dan als waarschuwing bedoeld maar bij herhaling kreeg je simpel aftrek.

Mevrouw Ginjaar (scheikunde) was ook niet sterk in orde. Het leukst waren de lessen met proeven, waar doorgaans ook de amanuensis bij aanwezig was. Dat ging natuurlijk wel eens fout, zoals bij “rotte eierenlucht maken” of een keer een halve fles kwik die over de houten vloer van het lokaal leegliep.

Uiteraard had je ook leraren die strak orde hielden, je piekerde er nog niet over om iets uit te halen. Van der Bijl (engels), Bijl (nederlands), Van Sas (nederlands) waren zulke lui.

Bijl draaide trouwens ook de fotoclub op de school, waar ik nog enige tijd opgezeten heb. We hebben een keer foto’s gemaakt van de nieuwbouw van de school aan de Karmozijnstraat, waarbij ik zijn (spiegelreflex) camera mocht gebruiken.

Op de achtergrond nog zo'n typische jaren 60 flat zoals die toen massaal uit de grond gestampt werden

Zo mocht je in de tweede klas (meen ik) op dansles. Het echtpaar Erkelens deed de danslessen en organiseerde ook altijd de schoolbals, ergens in Den Haag (Amicitia, Societeit De Vereeniging o.a.). Ik had daar min of meer een vaste danspartner, een nette meid, ze zat ook in elk geval een of twee jaar in mijn klas maar ik had geen andere interesse dan dansen omdat ze gewoon “lekker kon dansen”. In de tweede of derde klas deed je ook "dansexamen" en als je dat met goed gevolg had gedaan kreeg je uit handen van het echtpaar Erkelens het boekje "Goede omgangsvormen" waarin je o.m. werd geleerd je hoed af te nemen bij het passeren van een bekende dame, en altijd aan de straatzijde naast de dame te lopen indien je samen over het trottoir liep. We moesten tenslotte fatsoenlijke burgers worden, nietwaar?

Interesse in meiden? Ja, dat begon daar ook te komen. Nog niet in het eerste eerste jaar, volgens mij pas in het tweede eerste jaar. Het kan goed Betteke Meulkens als eerste zijn geweest waar ik helemaal mesjogge van was, maar het was niet wederzijds.

Het was ook even Ineke Tuyl, maar die kon de halve school achter zich aankrijgen en interesseerde zich ook niet voor mij.

Later was het nog Ingrid, ook weer een verhaal apart. Het moet in de tweede of derde klas zijn geweest, dus we waren iets van 14, 15, 16 jaar. Ingrid zat in een rij tafels naast me zo ongeveer. Ze had best een heel leuk koppie, maar was nog een plankje. Uiteraard maakten de “grote jongens” daar opmerkingen over dus eigenlijk schaamde je jezelf dat je “daar” verliefd op werd. Ik had soms de indruk dat Ingrid mij ook wel leuk vond, maar het bleef bij “heimelijk leuk vinden”.

Ook had ik nog heimelijk interesse in Martha Fransen, maar die had als 13 of 14 jarige al een vriend die 5 jaar ouder was en al studeerde…

De jaarlijkse schoolbals (het grote feest) waren natuurlijk kaassie. Helaas slechts toegankelijk voor leerlingen, leraren en leraressen en aan het eind van de avond voor ouders om hun kinderen op te halen. Eén keer stond mijn vader het in zijn oneindige wijsheid toe om “introducees” toe te laten. Kijk, àndere meiden die je normaal gesproken niet tegenkomt, da’s nog eens interessant. Het liep dan ook storm op dat vreemde volk.

Zo had het echtpaar Erkelens (wat dan altijd aanwezig was) ook bedacht dat in een schrikkeljaar – het moet wel 1964 zijn geweest – er een schrikkeldans ingelast kon worden: de heren moeten blijven zitten en de dames mogen vragen. Nou, ik had me al voorbereid die ronde te (moeten) blijven zitten, maar nee, er kwam een moppie uit de eerste of tweede klas naar me toe om te dansen. Nou, da’s dan best wel lastig, want ze was natuurlijk minstens 2 jaar jonger dan ik en “that’s out of the question”, maar ze was eigenlijk ook wel heel leuk om te zien en dus heb ik met haar gedanst. Bovendien voelde ik me best gevleid door het feit dat er dus iemand me wel leuk vond…

Gymmen deden we in gymzalen van bestaande scholen, want de noodbehuizing had nog geen gymzaal. Dan kon je op je fiets weer op en neer naar oud Rijswijk waar ergens een gymzaal gebruikt werd. Met slecht weer geen pretje. Met goed weer gingen we wel naar een buitensportcomplex, waar doorgaans ook de jaarlijkse sportdag werd gehouden.

De L-bouw werd bijna jaarlijks uitgebreid. De school was begonnen met drie klassen, plus een scheikundelokaal incl. zuurkast, dan een rectorkamer, een secretaressekamer, een hok voor de concierge en een lerarenkamer. De lange poot van de L werd verlengd en er kwam een dwarspoot bij, toen werd het een F. Weer later kwam er nog een lange dwarspoot bij, waardoor het een E werd. De leraren hadden hun vaste lokaal, dus wisselde je elk uur van lokaal waardoor het regelmatig druk was in de gang.

In die jaren werd ook het winkelcentrum In de Bogaard gebouwd, genoemd naar de toenmalige burgemeester Bogaardt van Rijswijk. Twee gebouwen werden op een nieuwe manier gebouwd, eerst de bovenste etage incl. een tijdelijk groot bord met etagenummer erop, dan werd dat opgevijzeld en werd de etage eronder gebouwd. Je zag die torens steeds hoger worden. In de middagpauzes ging je daar natuurlijk wel eens rondkijken.

Hoe ging je naar school? Op de fiets natuurlijk. Nou hadden sommige leerlingen een prachtige nieuwe fiets gekregen compleet met versnelllingen, maar ik had een oud beest wat pa 2e hands had gekocht. Het was toen ook mode om je fiets zoveel mogelijk op te tuigen met plastic windsels om de versnellings- en remkabels, een schijnwerper, spaakbel en weet ik veel wat meer. Ergens in de schooltijd kreeg ik een nieuwe 2e hands fiets, zowaar met versnellingen en velgremmen. Als de duvel windsels gekocht, een spaakbel en een schijnwerper. O ja, en spiegels natuurlijk. Tja, en als je dan 16 was mocht je officieel brommer rijden. Dat bleef voor mij een droom, want die dingen kostten geld: een Puch voor 598 gulden of een Kreidler Florett voor 1000 piek, net als de DKW of Zündapp. Aan de Pletterijkade in Den Haag zat een rijwiel- en bromfietshandel waar ik me aan dat spul stond te verlekkeren en een keer een zg. “proefrit” op zo’n Zündapp heb gemaakt.

Klasgenoot Ling Siem had gewoon een Florett voor zijn verjaardag gekregen (zijn pa was apotheker) en naderhand had ie nog een opvoersetje ervoor aangeschaft zodat het ding over de 85 km/u liep… Want dat was natuurlijk helemaal sport, verstelbare sproeiers, in- en uitlaatpoorten uitvijlen, groter tandwieltje voor en bij de Puch sloeg je “het potje” door. Lekkur kabaluh en hagt gaan.

Ling Siem maakte ook deel uit van een band: The Darings. Opgericht door een stel schoolgenoten en ze traden ook een keer op school op. Compleet met wat je nou “wrakkige rommel” zou noemen, maar toen was het kaassie. In 2011 lees ik daar op Internet nog het één en ander over: http://www.daisybelle.nl/darings.htm met dank aan Roelf Backus.

In die jaren werd ook je muziekinteresse groter: helaas niet in klassieke muziek, waar mijn ouders en muziekleraar (Prick van Wely) helemaal uit hun dak van gingen, nee het werden rap The Rolling Stones, The Pretty Things en niet eens zozeer The Beatles, want ik vond dat in het begin gewoon geen ballen hebben. Theo is nog naar het concert van The Stones in het Kurhaus geweest. Uiteraard zat je de godganse vrije tijd naar zenders als Veronica, London, Caroline, King Radio of Capital te luisteren, soms kwam er per dag wel een nieuwe bij. Je hield elkaar op school wel op de hoogte. Intussen was ik ook driftig versterkertjes aan het bouwen, mijn eerste was een Philips bouwsetje met 1 buis en 0,5W uitgangsvermogen. Later nog een voorversterkerbuis bijgebouwd om microfoon te kunnen inpluggen. Met een 5W speakertje, gekocht bij Kontakt, in een zelf in elkaar geplakte speakerkast van hardboard (!) compleet met handgreep aan de bovenkant en aluminium frontje waarop ik in zo strak mogelijke letters "VOX" schilderde, kon je toch de buren nog de stuipen op het lijf jagen... Theo had een door zijn oom gebouwde elektrische gitaar waar echt niks uitkwam, bovendien was het er één voor sliding werk dus het speelde ook niet eg lekker. Een Hohner mondorgel incl. klemhouder om je nek en je voelde je al rap Bob Dylan. Later weer sloot je je aan bij "de Capes", die liepen met ouwe PTT capes, wijde broeken en pimpelpaarse of knalgele overhemden rond in De Passage en zaten daar op de grond te gitaren, zingen en mondorgelen, tot ontsteltenis van de ouwe Haagse taarten die daar hun dagelijkse boodschappen deden. Maar zoals gezegd, dat was weer iets later.

Gedurende mijn GLR jaren veranderde er wel meer. Voor die tijd luisterde je, mede dankzij 3 jaar oudere zus Saskia vooral naar Pat Boone, Cliff Richard en weet ik veel wat, toen werden het The Shadows e.d. maar het ging rap richting beatmuziek en daarna voor mij Underground (vanaf pak 'm beet 1966). Ook je kleding werd anders. In mijn GLR tijd kwamen er Hush Puppies (bordeelsluipers), Clarks en veel belangrijker: imitatie-Clarks die maar een fraktie kostten van de echte. Weg met die stomme leren schoenen met leren zolen! Het traditionele grijs en beige werd ingeruild voor echte kleuren. Je haar ging van kuif naar slordig lang rondom. Nou ja, wat toen lang was, is nu een keurig koppie. Die kuif moest destijds nog "in vorm" blijven m.b.v. Brylcream, een veredeld soort zware smeerolie. Had je toen ook niet iets wat "Fant" heette? Ennuh, je begon met roken. Nou had ik mijn 1e sigaretje, gejat uit het pakkie van mijn pa, al in Wageningen gerookt zo rond mijn 10e, maar het werd eigenlijk pas regulier op de middelbare school, uiteraard aangemoedigd door "al lang" rokende klasgenoten. Aanvankelijk nog trekken, dan de rook ff in je mond houden en dan weer uitblazen, maar je was pas een vent als je over je longen rookte. Je stak de moord zowat, maar alles went. En als arme scholier rookte je dus Black Beauty, Runner en weet ik veel meer wat voor goedkope stinktroep.

Het merk Oran staat me ook nog bij omdat het pakkie wel wat van dat van Camel had, een geel pakje met een oase of zoiets. Uiteraard leerde je ook shaggies draaien en van kruim nog een sigaretje te maken. Een frietje halen in de Tulpstraat want daar hadden ze echt grote puntzakken. Als je dik in de centen zat natuurlijk mèt. Je zou kunnen zeggen dat "ongezond leven" op de middelbare school begon, want je begon de tijd van naar bed gaan ook al aardig op te schuiven.

Er komt nog meer bovenborrelen: Sinterklaas. Uiteraard werd dat ook op school gevierd, doorgaans met een surprise maken voor degene die jij getrokken had (of geruild, dat kon uiteraard ook). Pa had een ouwe tandem met Berini-eitje en die zou gebruikt worden om twee Sinterklazen te gaan vervoeren. Als ik het me goed herinner waren het leraren Vink (frans) en Bijl die als Sinterklaas zouden gaan. Dus op de bewuste dag werden die twee heimelijk afgevoerd naar zo ongeveer de spoorwegovergang, net als de tandem. Daar klommen ze op het ding, moesten tegen de wind in langs de school fietsen en dan naar binnen. Dus (je kon het gejoel uit de klassen horen die zicht op de Van Vredenburchweg hadden) kwamen daar twee Sinten zwaar trappend met wapperende rokken langs de school gefietst om vervolgens de lokalen langs te gaan. Daar werden ze op het podium van de leraar geinstalleerd en moesten de leerlingen een handje komen geven. Een leerling gaf er maar één een hand waarop Klaas-2 ogenblikkelijk zei "Hoho, er is nog meer Sinterklaas!"

Na een paar jaar, meen ik mij te herinneren, werd er een leerlingenvereniging opgezet. Voor de naam werd iedereen gevraagd met een idee te komen, maar uiteindelijk kreeg die de wat oubollige naam Gemeentelijk Lyceum Vereniging. Blijkbaar waren er geen betere namen ingezonden. Ik geloof dat elke klas daar een vertegenwoordiging in had, men gaf ook een krantje uit (waarschijnlijk vervaardigd op de ouwe stencilmachine die bij Van Biezen, de concierge, in het hok stond).

Na vijf jaar had ik eindelijk het papiertje “drie jaar HBS”, wat ik nodig had om de zeevaartopleiding Radio-Officier te kunnen gaan doen en was ik weg ook, op naar het HBO! (zie daarvoor de afdeling "Vaartijd" op mijn site) De nieuwbouw aan de Karmozijnstraat heb ik dus niet meer meegemaakt, alhoewel ik er later wel eens ben geweest. Mijn vader bleef er nog even rector en uiteraard werd het gebouw feestelijk in gebruik genomen, waarbij ik ook aanwezig moest zijn. Later had ik verkering met een latere leerling van die school en moest een keer mee naar een schoolfeest. Ach ja…

Klas 2a, 1962-1963:

Onderste rij helemaal links Daan Sterken?, daarnaast ikke, daar weer naast een vriendje wiens vader dokter was en die aan de Geestbrugweg woonde (Hugo?).

Middelste rij 3e van links Theo, 2e van rechts Elsenoor Schoonhoven(?).

Bovenste rij 3e van links mijn vaste danspartner bij Erkelens en op bals, daarnaast Ineke Tuyl en 3e van rechts scheetje Ingrid.

 

Met dank overigens aan http://www.schoolbank.nl waar ik nog wat namen boven zag komen. Zelf ben ik de meeste al lang kwijt...

Voor aanvullingen, correcties, noem maar op:

Zoals zo vaak, het schrijven van "memoires" heeft altijd gevolgen. Op 22 mei 2011 krijg ik een mailtje van Paul Karis, ooit klasgenoot van mijn oudere zus Saskia en dus ook schoolgenoot van mij. Via Ling Siem kreeg hij de link naar deze pagina (thx Ling!). Er blijkt een vrij complete lijst van 1e uurs leerlingen van de school te zijn en na wat heen en weer mailen besluiten we een mini-reunie op te zetten met Michiel van Ormondt en Rob Haaze, ooit ook 1e uurs leerlingen. Michiel werkt bij de HAL en bij het inmiddels tot museum-schip en hotel omgebouwde s/s Rotterdam en kan een prive-rondleiding organiseren, hoewel hij zelf op de valreep daar niet bij kan zijn. We hebben een leuke toer over het schip, helaas zijn na afloop zowel Rob als Michiel verder verhinderd maar met Paul ga ik samen eten in Hotel New York, ooit het oude hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn en we zitten heel gezellig na te kaarten. Waar een simpele webpagina niet toe kan leiden...

17 juni 2011 Rob Haaze fotograferend en Paul Karis zich verwonderend bij de zg. manoevreerstand in de machinekamer van het s/s Rotterdam. Zegt U maar 50 jaar na toen...

Heheh Rob, ik heb je foto ff geleend maar ik wilde Michiel ook op de foto hebben en het is jou gelukt. Michiel als "regelneef" op zijn oude schip. Foto dus van Rob Haaze!

De reunie van 2012

In 2012 wordt er weer een reunie georganiseerd door een onvermoeibare Paul Karis. Na wat over en weer mailen besluiten we die te houden op 12 mei, verzamelen bij WSV Vennemeer in Oude Ade. Voor mij wordt dat de eerste echte keer met de "oudere garde". In de GLR-jaren waren dat de lui waar je gigantisch tegenop keek, en omgekeerd waren wij voor hen "het jonge oninteressante spul". Daar bemoeide je je simpelweg niet mee. Ik ken natuurlijk van het voorgaande jaar Paul en Rob. Helaas is Michiel ziek en kan er niet bij zijn. De rest heb ik minstens 47 jaar niet meer gezien en zelfs zoveel jaar terug kenden we elkaar soms nauwelijks. Maar de begroetingen zijn hartelijk en er wordt rap weer over "toen" gepraat, onder het genot van een bakkie koffie o.i.d.

Vervolgens gaan we scheep in 3 bootjes: Jack van Kleef met zijn Makma vlet, Paul met zijn Karisma speedboot en een gehuurd bootje wat door Ludo van Oijen bestuurd wordt. En ja hoor, Paul kan het hier en daar niet laten op wat ruimer water zijn gashandle helemaal open te trekken en een sprintje te trekken. We tuffen de haven uit en maken een schitterende rondvaart over de diverse plassen op weg naar Paul zijn verblijfplaats in Woubrugge. Beetje kil als de zon achter de wolken zit, maar je gaat bijna in je blote bast zitten als we de wind dood varen en de zon vrij spel heeft. Het is ook nog molendag, dus het uitzicht is hier en daar prachtig. De gezelligheid kent geen grenzen, Jack heeft voor de nodige versnaperingen gezorgd aan boord, we hebben lol voor 10 met 6 man aan boord. Met name de aanwezigheid van mevrouw Verheul (als enige ex-docente) is perfekt. Die bekeek het destijds natuurlijk door een iets andere bril en weet daar nog een hoop van op te lepelen. Na nog een tussenstop gemaakt te hebben bij een big-mac tent onderweg, waar Leendert Jonker zijn hoofddeksel overboord woei en we dat met vereende krachten weer terug aan boord kregen, meerden we af aan de privésteiger bij Paul zijn huis voor de georganiseerde barbecue. Die stond op dat moment nog op temperatuur te komen dus we praatten eerst weer gezellig in groepjes met elkaar en vervolgens had Ludo van Oijen een lezing voorbereid over "Innoveren naar duurzaamheid", inclusief videobeelden. Die werd uiteindelijk nog het nodige ingekort en daarna hadden we alle gelegenheid om onder het genot van drank en hapjes daarover of over andere zaken verder te discussieren. En dan blijkt al rap dat een dag eigenlijk te kort is om bij te praten... Nadat Jack en Ludo al iets eerder vertrokken waren om de vlet van Jack op tijd terug te krijgen waar ie thuishoorde, begon Paul met zijn auto een shuttledienst te rijden om het leeuwendeel van de aanwezigen weer terug te krijgen bij de parkeerplaats van Vennemeer, waar de meesten hun voertuig geparkeerd hadden staan. Rond een uur of kwart over negen ging ondergetekende weer richting Oss. Ik hoop op een snel vervolg. Bedankt Paul en echtgenote voor een superbe dag!

De groep onderweg naar het onderkomen van Paul. V.l.n.r de witte jas van Corrie van Biezen, mevr. Verheul, Rob Haaze op de rug gezien, de zonnebril van Meindert van Duin en schipper Jack van Kleef

De foto's zijn te zien cq. downloaden op http://www.holleman.demon.nl/reunie2012/

2013

Zo, en inmiddels zitten we alweer in 2013. Wederom was er een reunie, ditmaal georganiseerd op 9 februari in Grand Café De Halve Maan, die inmiddels een meter of honderd verkast is en in een nieuwe behuizing zit. E.e.a. hield verband met de tijdelijke aanwezigheid van Ferry Zwaan, die in Nederland op bezoek was. Het was weer reuze gezellig, het eten was prima en de tijd uiteraard weer te kort om met iedereen wat uitgebreider bij te kletsen. Een impressie staat hieronder, de andere foto's zijn te zien/downloaden op http://www.holleman.demon.nl/reunie2013/

Paul en Jack in geanimeerd gesprek

 

Reunie 2014

En wederom is er een reunie op 10 mei. Deze maal in Herberg Vanouds 't Nest, ook al gelegen aan de Van Vredenburchweg. Daar kan ik me van vroeger helemaal niets van herinneren, terwijl ik er toch 5 jaar elke dag langs kwam gefietst. Het rijtje huizen daar herinner ik me wel, van 't Nest niks.

Ik vertrek redelijk bijtijds richting Parijswijk, want ik wil eigenlijk ook wel even naar wat oude zaken kijken, zoals mijn ouwe ouderlijk huis aan de Nassaukade, waar ik in 1958 kwam te wonen. Het weer is waardeloos, winderig en vooral erg nat. Maar ik kan zowaar recht voor de deur van mijn ouwe woning parkeren, dus de auto uit en proberen een foto te maken. Cameraatje aan, die meldt "accu exhausted" en kapt er direkt weer mee. "Nou, dat heb je goed georganiseerd, Holleman!" denk ik dan maar. Geen foto's vandaag.

De woning ziet er nog ongeveer net zo uit als in 1958, inclusief het granieten oprijpaadje maar de gevels van het hele rijtje huizen zijn zo te zien wel gerenoveerd. Het naamplaatje "Zonneke" is echter ook verdwenen. Verder loop ik wat door het oude centrum, bakkerij Bosman zit nog altijd in de Herenstraat, elders blijkt de kerk aan de Huis te Landelaan - die ik nog heb zien bouwen - weer gesloopt maar de kerktoren staat er nog altijd. Ik wandel nog rond in De Boogaard, maar die is onherkenbaar veranderd. Wel zit Rij- & bromfietshandel Hozee nog ongeveer op zijn oude stek, hoewel in een nieuw pand. Ach ja, time goes on.

Tegen drieën arriveer ik samen met Paul in 't Nest. De nodige - inmiddels - ouwe bekenden, maar ook een paar nieuwe gezichten. Waaronder dat van Ling Siem. Als je dit verhaal goed hebt gelezen weet je dat het eigenlijk door Ling komt dat ik in deze "reuniegroep" verzeild ben geraakt, dus babbel ik de nodige tijd met Ling.

Tegen etenstijd vertrekken er wel een paar die nog andere afspraken hebben, maar het gros van de groep blijft daarna eten. Helaas, zo'n dag duurt altijd te kort om alles bij te werken, maar er komt vast wel weer een volgende...

Bedankt Paul en de anderen voor de organisatie en tot de volgende keer!

De overgebleven eters aan tafel. Volgens mij is de foto gemaakt door het personeel...

Ling Siem eerder in de middag, volgens mij zoekt ie het adres van Milly.nl

Alle foto's van anderen staan ook op http://www.holleman.demon.nl/reunie2014

Reunie 2015

De groep dunt wel uit maar blijft doorgaan. Ferry neemt in 2015 de organisatie op zich en deze keer is het op 16 mei, alweer in Vanouds 't Nest. Ook deze keer ga ik vroeg om eventueel wat extra foto's in het oude Rijswijk te maken en ook deze keer werkt het weer bepaald niet mee. Druilerig, maar ik heb gelukkig wel voor een paar volle accu's gezorgd, dus ik sta niet voor Jan-met-de-korte-achternaam. Deze keer de Nassaukade 34, Tubasingel 10 en Ocarinalaan 434 en nog wat andere zaken op de foto gezet, mijn respectievelijke woonadressen. Ook nog even koffie gedronken in Harvey's Inn, In de Bogaard. Dat was ooit een van de eerste zaken die daar openden.

Vervolgens parkeer ik vast op een vrij plekje bij 't Nest, ik sta daar prima en wandel via het park richting het oude centrum, waar ik nog twee boeken in het museum op de kop tik: eentje over de wijk Leeuwendaal en eentje over 50 jaar Rijswijks Lyceum, Wereldschool. Rond kwart over 3 ben ik dan terug bij 't Nest waar inmiddels de eerste reunisten ook gearriveerd zijn. In totaal zijn er een mens of 20, de meesten ken ik al van eerder, sommigen heb ik ook nog niet eerder gezien. Het is uiteraard weer gezellig kletsen onder het genot van een drankje en rond 6 uur gaan we met ongeveer 15 man aan tafel, waar uiteraard driftig verder wordt gekletst. Met Corrie nog even over onze verhuizing van Wageningen naar Rijswijk gepraat, mijn vader trad in 1958 aan als rector, samen met Van Biezen als concierge en ik weet wel haast zeker Vonk als leraar wiskunde. Nou zit er iets in mijn hoofd dat er nog iemand mee is gegaan, maar wie? Als dat zo is, heeft mijn pa die school behoorlijk leeggehaald - alleen wie dan die 4e man is geweest? Leraar frans Burm? En niet Wurm, zoals het in het jubileumboek staat. Inmiddels heb ik de door Paul uitgegeven CD eens bekeken en daar komt ook op voor C. Burgemeister. Dat was een goede vriend van mijn ouders en leraar aan het Wagenings Lyceum, dus dan zou hij het moeten zijn geweest. Als iemand meer weet, ik houd me aanbevolen.

Tegen negenen vertrekt het gros weer en het was weer te kort om met iedereen te praten. Ferry, bedankt voor de organisatie en tot de volgende keer.

De foto's staan weer hieronder, zie de link http://www.holleman.demon.nl/reunie2015

2016: Er is weer een reunie in aantocht voor de "oude garde" - overigens net zo goed voor de "nieuwere", te weten 7 mei a.s. en wel in het gebouw aan de Karmozijnstraat. Intussen heb ik via spit- & Googlewerk achterhaald dat ene Elsenoor Schoonhoven via Milly.nl is gevonden en die blijkt ook nog op Facebook te zitten. Maar eens vragen of ze zichzelf op twee foto's herkent, maar een reaktie blijft uit. Verder lees ik op Schoolbank dat Ton Van Limbeek inmiddels in Harderwijk woont en tegenwoordig lid is van een politieke partij aldaar, maar ook email richting Ton levert nulkommanul op. Ooit werkte ik op zaterdag wat bij zijn vader en moeder bij in hun slijterij (ik dacht aan de Caen van Necklaan) door bestellingen op een oud Berinitje met rolaandrijving rond te brengen. In elk geval: op 7 mei is het voor de verandering eens prachtig weer, dus ondergetekende vertrekt bijtijds richting Parijswijk. Deze keer maar eens de route via de Beneluxtunnel genomen, die is lekker direkt en in een uurtje sta ik voor de school geparkeerd (en dat met inachtneming van de snelheidsbeperkingen!). Camera mee inclusief twee volgeladen akku's maar de enige foto's die ik gemaakt heb zijn met de smartphone gemaakt en veel waren dat er helaas niet. Ed Kleyze had nog een ouderwetsche draaitafel meegenomen plus een zootje vinyl, ik had ook nog een singletje of 10 meegenomen maar de animo voor het vinyl was nihyl, zullen we maar zeggen. Ja, vroegah is heel lang geleden... Men verkoos de gezelligheid in de personeelskamer boven de beentjes strekken op de aulavloer. Hooguit ging er iemand even naar buiten voor een sigaretje, dat dan weer wel.

Een aantal - voor mij - nieuwe gezichten, o.a. dat van Ron Konijnendijk, Jan Geerlings die zijn portugese asperges kortstondig in de steek had gelaten en Peggy Erkelens plus echtgenoot die hun reis richting Indonesie vanuit de US of A hadden onderbroken om hier aanwezig te kunnen zijn. Paul vierde en passant nog even zijn gouden trouwdag.

Boven twee impressies. Gezellig was het zeker. Dus doen we het volgend jaar gewoon weer over!

Ook in 2017 is er weer een reunie, vanouds in Vanouds 't Nest. Ik heb wat foto's gemaakt, helaas niet met mijn reguliere camera maar met het mobieltje en helaas is de kwaliteit daarvan niet al te best, dus volgende keer maar weer de ouderwetsche camera gebruiken. Gezellig was het wel, een aantal lui bleven niet eten maar toch leuk ze weer tegen te komen.

Na tafel (met 14 overgeblevenen) nog even nakaarten met de overgebleven reunisten, w.o. links Aart Besuyen (voor mij ook een nieuw gezicht)

2018: Op initiatief van Ferry wordt er een nieuwjaarsborrel georganiseerd in Vanouds 't Nest op 27 januari. Daar vinden nog twee vergaderingen cq. bijeenkomsten plaats, dus we verkassen maar vrij snel naar de al gereserveerde eettafel. Zelfs Jan Geerlings is er "speciaal voor overgekomen". Zoals reeds beloofd, maar weer de ouderwetsche camera gebruikt, hieronder de foto's:

 

En wil je het vervolg van dit weten:

 

Page revised 28/01/2018